Ky ?sht? p?rkthim i nj? faqeje anglisht n? origjinal.

Software-i i Lir? dhe Arsimi

?’lidhje Ka Software-i i Lir? Me Arsimin?

Liria e software-it ka nj? rol themelor n? arsim. Institucionet arsimore t? t? gjithave shkall?ve do t? duhej t? p?rdornin dhe t? jepnin m?sim Software-in e Lir?, ngaq? ?sht? i vetmi software q? u lejon t? p?rmbushin misionin e tyre thelb?sor: p?rhapjen e dijes njer?zore dhe p?rgatitjen e nx?n?sve p?r t? qen? an?tar? t? denj? t? bashk?sis? s? tyre. Kodi burim dhe metodat e Software-it t? Lir? jan? pjes? e dijes njer?zore. P?rkundrazi, software-i pron?sor ?sht? dije e fsheht?, e rezervuar vet?m p?r disa, ?ka bie ndesh me misionin e institucioneve arsimore. Software-i i Lir? e p?rkrah arsimin, software-i pron?sor e pengon arsimin.

Software-i i Lir? nuk ?sht? ??shtje thjesht teknike; ?sht? ??shtje etike, shoq?rore, dhe politike. ?sht? ??shtje e t? drejtave t? njeriut t? cilat p?rdoruesit e software-it duhet t’i g?zojn?. Liria dhe bashk?punimi jan? vler? thelb?sore t? Software-it t? Lir?. Sistemi GNU i send?rton k?to vlera dhe parimin e ndarjes me t? tjer?t t? gj?rave, ngaq? ndarja i b?n mir? p?rparimit njer?zor.

P?r ta njohur m? nga af?r, shihni p?rkufizimin e Software-it t? Lir? dhe artikullin ton? se pse software-i do t? duhej t? ishte i lir? (si tek liria).

Bazat

Projekti GNU u fillua m? 1983 nga Richard Stallman p?r zhvillimin e nj? sistemi operativ Free Libre: sistemin operativ GNU. Si p?rfundim, sot p?r k?do ?sht? e mundur t? p?rdor? i lir? nj? kompjuter.

N? k?t? video gjasht?minut?she Richard Stallman shpjegon shkurt thelbin e parimeve t? Software-it t? Lir? dhe se si lidhen ato me arsimin.

Shkarkojeni dhe shiheni videon me cil?si m? t? lart?, n? formatin e lir? Ogg Theora (ogv). Transkriptime t? k?saj videoje mund t’i gjeni n? Shqip, Anglisht, Spanjisht, dhe gjuh? t? tjera. Ka edhe kartela titrash SubRip q? mund t’i shkarkoni n? Shqip, Anglisht, Spanjisht, dhe gjuh? t? tjera.

Na duhen loj?ra t? lira edukative, ose t? dh?na rreth loj?rash t? lira q? mund t? p?rdoreshin p?r q?llime edukative. Na shkruani te <[email protected]>.

M? N? Thell?si

Available for this page:

[en] English   [ar] ???????   [ca] català   [de] Deutsch   [el] ελληνικ?   [es] espa?ol   [fr] fran?ais   [hr] hrvatski   [it] italiano   [ja] 日本語   [ko] ???   [lt] lietuvi?   [ml] ??????   [nl] Nederlands   [pl] polski   [pt-br] português   [ru] русский   [sq] Shqip   [tr] Türk?e   [uk] укра?нська   [zh-cn] 簡體中文  

 [Logo FSF-je]  “The Free Software Foundation (FSF) ?sht? nj? ent jofitimprur?s me nj? mision mbar?bot?ror: promovimin e liris? s? p?rdoruesit t? kompjuterit. Ne mbrojm? t? drejtat e krejt p?rdoruesve t? software-it.”

意甲教母